Νυμφαίο, το χωριό που οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ενα απο τα  δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενω στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

 

Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου,σε υψόμετρο 1.350μ στο ανατολικό Βίτσι του Νομού Φλώρινας, βρίσκεται σε αλπικό τοπίο που κόβει την ανάσα. Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χωριού, το κάνει ιδανικό για βόλτες στα πεζοδρομημένα πλακόστρωτα.

Πρώτη και χαρακτηριστική εικόνα στο χωριό, το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, που ενώνει δυο απο τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού.

Περικλείεται απο δάσος οξιάς και διασχίζεται απο λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Κυρίως τα τελευταία χρόνια το Νυμφαίο εχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου με ενα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο ενάμισι χιλιόμετρο εξω απο το χωριό. Σε αυτες τις εγκαταστάσεις φιλοξενούνται 13 αρκούδες  και αρκετοί λύκοι. Το κέντρο ενημέρωσης ειναι ανοιχτό για το κοινό , έναντι συμβολικού εισιτηρίου, τους περισσότερους μήνες του έτους.

 

Στην περιοχή εχουν δημιουργηθεί αρκετοί ξενώνες , ενω υπάρχει και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά. Έτσι οι επισκέπτες σήμερα εχουν πολλούς λόγους να βρεθούν στο Νυμφαίο. Ανάμεσα τους : το τριώροφο Μουσείο Αργυροχρυσοχοίας, Λαογραφίας και Ιστορίας. Ο ναός του προστάτη Αγίου Νικολάου, με τις καμπάνες του 1856 και 1862 απο την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό ειναι ακόμα ενας λόγος.

Με απόσταση περί τα 560χλμ απο την Αθήνα και 182χλμ. – μέσω Εγνατίας Οδού – απο την Θεσσαλονίκη , το Νυμφαίο προσφέρεται ως προορισμός σαββατοκύριακου για τους βορειοελλαδίτες. Για τους Αθηναίους , η μακρινή του απόσταση το καθιστά κανονικό ταξίδι , το οποίο μπορεί να συμπεριλάβει και εκδρομές σε γύρω περιοχές, όπως οι Πρέσπες και η Καστοριά.

Μην αφήσετε , λοιπόν, την πολύωρη  διαδρομή να σας κάνει να διστάσετε. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!!!!!

 

Facebook