Aerial yoga – pilates…ένα νέο και πολύ διαδεδομένο είδος εξάσκησης, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της Yoga και του Pilates με την έλλειψη βαρύτητας και την αιώρηση, τις κλασσικές ασκήσεις Yoga και Pilates με ακροβατικές κινήσεις και υπόσχεται πολλά.

Εκτελείται με τη βοήθεια ενός ειδικού πανιού το οποίο κρέμεται απο το ταβάνι, 6 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων σαν αυτό που χρησιμοποιείται στα εναέρια ακροβατικά. Εμείς βρεθήκαμε στον χώρο της Όλγας  Γερουκαλη  και γνωρίσαμε αυτόν τον διαφορετικό και “ιπτάμενο” τρόπο γυμναστικής.


Το περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο για χαλάρωση και ηρεμία. Ακούγεται χαλαρωτική μουσική και οι ασκούμενοι – πάντα χωρίς παπούτσια – εκτελούν μια σειρά ασκήσεων Yoga και Pilates πάνω στις υφασμάτινες αιώρες. Για να συμβεί αυτό σίγουρα χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση. Όσοι έχουν δοκιμάσει το μάθημα, αναφέρουν πως, όταν ο φόβος υποχωρεί, τότε έρχεται η απόλαυση αλλά και η απόλυτη χαλάρωση.

 

50′ – 55′ σας φέρνουν  πιο κοντά στο όνειρο να αποκτήσετε μια καλλίγραμμη και αδύνατη σιλουέτα. Κάθε φορά που αιωρείστε γυμνάζονται οι κοιλιακοί , αλλά και όλο το κορμί.

Η αιώρα προσφέρει μια εμπειρία μηδενικής βαρύτητας που αιφνιδιάζει ευχάριστα. Ο καθένας μπορεί να αισθανθεί χορευτής, ακροβάτης και να εντυπωσιαστεί με τις ικανότητες που δεν υποψιαζόταν καν οτι έχει.

Μέσα απο το παιχνίδι το σώμα γυμνάζεται εντατικά και η ενδυνάμωση των μυών είναι εμφανής μετά απο μερικά μαθήματα. Η μεγαλύτερη πρόκληση της άσκησης είναι να ελέγχεις την κάθε σου κίνηση. Για να ισορροπήσεις στην αιώρα χρειάζεσαι αυτοσυγκέντρωση. Αυτό σημαίνει οτι αφοσιώνεσαι πλήρως στο μάθημα και το μυαλό αδειάζει απο κάθε σκέψη της καθημερινότητας.

"/

Ένα απο τα πλεονεκτήματα, αν και περίεργο , είναι το γεγογός οτι οι ασκούμενοι, αιωρούνται, καθώς και οτι σε πολλές απο τις ασκήσεις έρχονται τα πάνω κάτω: το κεφάλι κοιτά το πάτωμα, τα πόδια το ταβάνι . Η συγκεκριμένη στάση έχει πολλαπλά οφέλη, αφού αποφορτίζει τους σπονδύλους και επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να βρεθεί σε πλήρη διάταση. Έτσι ευθυγραμμίζεται το σώμα και βελτιώνεται η στάση του. Παράλληλα όσοι υποφέρουν απο μυοσκελετικούς πόνους ανακουφίζονται αισθητά.

Οι αιώρες επιτρέπουν στους μυς να γυμναστούν βαθύτερα, πραγματοποιείται βαθιά διάταση των μυών και απελευθέρωσή τους, καθιστώντας έτσι πιο εντατική την προπόνηση.

Όσο για τα ψυχικά οφέλη, πέρα απο αυτά που προσφέρει η κλασσική γιόγκα, το μεγαλύτερο κέρδος είναι η βελτίωση της διάθεσης. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως λόγω των ανάποδων στάσεων, που ρυθμίζουν ολόκληρο το ορμονικό σύστημα.

Τα οφέλη: 

?Μυ’ι’κή ενδυνάμωση

? Ιδιαίτερη ενδυνάμωση της κοιλιακής χώρας, χάρη στην συνεχή χρήση του κέντρου βάρους για την ισορροπία στον αέρα, και στους ώμους και τα χέρια, χάρη στις έλξεις που καλείστε να κάνετε.

?Σωστή στάση και ευθυγράμμιση ολόκληρου του σώματος.

?Αποσυμπίεση των σπονδύλων και των σφιχτών αρθρώσεων και πλήρης διάταση της σπονδυλικής στήλης – ανακούφιση μυοσκελετικών πόνων.

?Οξυγόνωση του εγκεφάλου και την ξεκούραση της καρδιάς σε ανάποδη στάση.

?Ευεξία χάρη στον έλεγχο της αναπνοής και στη ρύθμιση του ορμονικού συστήματος με τις ανάποδες στάσεις.

?Αποφυγή συμπίεσης στον λαιμό ή την πλάτη κατά την διάρκεια των ασκήσεων, καθώς αυτές γίνονται ” κόντρα” στη βαρύτητα.

?Αφύπνιση της ιδεοδεκτικότητας , της δυνατότητας δηλαδή του κεντρικού νευρικού μας συστήματος να φέρει σε επαφή τα διάφορα τμήματα του σώματος μεταξύ τους, με άλλα λόγια της εσωτερικής αίσθησης για την επικοινωνία των διάφορων μερών του σώματος.

Σε αυτό το μάθημα ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο φόβος και ο μεγαλύτερος σύμμαχος η επίγνωση και η προσοχή.

 

PILATES SOUL: Λεωφόρος Βουλιαγμένης 24

Facebook